- Koulutusalat ja perustutkinnot Suomessa
- Oppilaitokset Pirkanmaalla
- Ammatilliset perustutkinnot, integroitu erityisopetus
- Ammatilliset perustutkinnot, pienryhmät
- Tutkinnon suorittaminen
- VALMA – Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
- TELMA – Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus
- Koulutukseen tutustuminen, pienryhmät
Vapaat opiskelupaikat
Opintopolku.fi-sivustolta löydät seuraavassa sähköisessä haussa mukana olevat koulutukset sekä tietoa hakemisesta. Osa oppilaitoksista ilmoittaa vapaista opiskelupaikoista Opintopolussa ja osa omilla nettisivuillaan. Vapaita opiskelupaikkoja kannattaa lukuvuoden aikana kysellä suoraan oppilaitoksista – paikkoja voi olla vapaana, vaikka niistä ei löytyisi tietoa netistä. Lisätietoja ammatillisen koulutuksen jatkuvasta hausta löydät sekä Opintopolun sivuilta että oppilaitosten omilta verkkosivuilta.

Koulutusalat ja perustutkinnot Suomessa
Suomessa voi opiskella ammatillisen perustutkinnon usealla koulutusalalla. Kunkin perustutkinnon sisällä on yksi tai useampi koulutusohjelma, jotka kouluttavat yhteen tai useampaan tutkintonimikkeeseen, ja siksi samasta tutkinnosta voi valmistua erilaisiin ammatteihin. Opintopolun sivuilta löydät listan kaikista ammatillisen opetuksen koulutusaloista ja niissä suoritettavista perustutkinnoista.

Oppilaitokset Pirkanmaalla
Klikkaamalla oppilaitoksen nimeä pääset heidän kotisivuilleen. Jos et löydä sivuilta etsimääsi tai jos sinulla on kysyttävää, voit olla yhteydessä esimerkiksi oppilaitoksen opinto-ohjaajaan tai muuhun henkilökuntaan, joiden yhteystiedot löydät oppilaitoksen nettisivuilta. Ota rohkeasti yhteyttä!
- Ahlmanin ammattiopisto
- Aitoon koulutuskeskus (ammatillinen erityisoppilaitos)
- Ammattiopisto Luovi (ammatillinen erityisoppilaitos)
- Kiipulan ammattiopisto (ammatillinen erityisoppilaitos)
- SASKY koulutuskuntayhtymä
- Tampereen aikuiskoulutuskeskus, TAKK
- Tampereen konservatorio
- Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu
- Valkeakosken ammattiopisto, VAAO
- Varalan urheiluopisto

Ammatilliset perustutkinnot, integroitu erityisopetus
Erityistä tukea tarvitsevan nuoren ensisijainen opiskelupaikka on tavallinen ammatillinen oppilaitos, jossa hän voi suorittaa ammatillisen perustutkinnon samoissa ryhmissä yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa, integroidussa erityisopetuksessa. Integroidussa erityisopetuksessa opiskelevalla opiskelijalla on mahdollisuus saada erilaista tukea opintojensa etenemiseksi. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), johon kirjataan myös mahdollinen erityisen tuen tarve ja toteutettavat tukitoimet. On mahdollista, että opintojen edetessä erityisen tuen tarve vähenee (lue tarkemmin Opiskelijan tuki -sivulta).

Kevään 2021 haku ammatillisiin perustutkintoihin Pirkanmaalla (pienryhmät)
Tutkinnon suorittaminen
Ammatillinen perustutkinto (180 osaamispistettä, osp) koostuu:
ammatillisista tutkinnon osista (145 osp)
– ammattiin liittyvien tietojen ja taitojen opiskeluasekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Yhteiset tutkinnon osat ovat:
– viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
– matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
– yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Opintososiaaliset edut
Opiskelu ja ruokailu ovat maksuttomia. Kustannuksia opiskelijalle aiheutuu oppikirjahankintojen ohella myös henkilökohtaisten työvälineiden sekä työasujen ja -kenkien / suojavarusteiden hankinnasta. Koulumatkoihin voi saada tukea KELA:lta, jonne tehdään koulumatkatukihakemus. Tuen saa, kun matkan pituus ja kustannukset ylittävät laissa säädetyt rajat. Tietoa koulumatkatuesta ja opintotuesta löytyy Kelan sivuilta. Osassa ammatillisia oppilaitoksia on opiskelija-asuntola, jossa asuminen on opiskelijoille maksutonta. Asuminen on valvottua ja siihen liittyy usein vapaa-ajan harrastustoimintaa. Lisätietoa opintojen rahoituksesta Opintopolku.fi-sivustolta.
Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet
Opiskelijalla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta ja opinto-ohjausta. Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen edellyttää säännöllistä koulutukseen osallistumista. Opintotuen saamisen edellytyksenä on myös riittävä opiskeluissa eteneminen. Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.
Opiskelijakunta
Ammatillisissa oppilaitoksissa on oppilaskunnat. Usein oppilaitokset ovat varanneet toimintatilan opiskelijakunnalle. Valtakunnalliset opiskelijajärjestöt (SAKKI ry, OSKU ry) järjestävät opiskelijoille koulutusta opiskelija-aktiviteettien lisäämiseksi, opiskelijoiden tutor-koulutus tästä esimerkkinä. Opiskelijajärjestöillä on myös edunvalvonnallisia tehtäviä.

VALMA – Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
- et vielä peruskoulun jälkeen tiedä mitä tekisit
- kaipaat lisää tietoa ammatillisista opinnoista
- haluat parantaa peruskoulun todistustasi ja lisätä valmiuksia ammatillisiin opintoihin
Pienryhmämuotoiset valmentavat koulutukset Pirkanmaalla 2021
Huomaathan, että myös yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa järjestetään myös muuta VALMA-koulutusta. Kannattaa myös tutustua TELMA-ryhmiin, sillä ne ovat kaikki erilaisia.)

TELMA – Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus
TELMA on työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta, jota annetaan ammatillisissa erityisoppilaitoksissa sairauden tai vamman vuoksi erityistä tukea sekä henkilökohtaista opetusta ja ohjausta tarvitseville. TELMA on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta osallistua tutkintoon johtavaan koulutukseen. Koulutusta tarjotaan myös vaikea- ja monivammaisille. TELMAan haetaan pääsääntöisesti erityisopetuksen haussa (lue tarkemmin Hakeminen-sivulta), mutta koulutukseen on mahdollista hakeutua myös muulloin, mikäli opiskelupaikkoja vapautuu.
Koulutuksen laajuus on 60 osaamispistettä, ja se muodostuu kokonaan valinnaisista koulutuksen osista, joita ovat: ammatillisen toimintakyvyn vahvistaminen, opiskeluvalmiuksien vahvistaminen sekä työelämään valmentautuminen. Näiden lisäksi koulutus voi koostua muistakin valinnaisista koulutuksen osista, joista opiskelija voi suorittaa omien tavoitteidensa mukaisesti osaamistavoitteita 0–20 osaamispisteen verran. Koulutus kestää enintään kolme vuotta, ja suoritusaika määräytyy henkilökohtaisten tavoitteidesi ja valmiuksiesi perusteella.
