Pirkanmaan ammatillisen erityisopetuksen koordinaatiokeskus (PAEK) on kerännyt vinkit pirkanmaalaisilta erityisopettajilta.

Kohti ammatillisia opintoja

Perusopetuksen jälkeisiä valintoja kannattaa alkaa pohtimaan mahdollisimman ajoissa. Huoltajia kannustetaan olemaan aktiivisia ja pohtimaan asiaa yhdessä nuoren kanssa kotona. Mahdollisuuksia voi alkaa miettimään esimerkiksi heti yläkoulun alussa. Tavoitteena on löytää paikka, jossa saa riittävästi tukea ja joka sopii nuorelle.

Ammatillisiin oppilaitoksiin kannattaa sopia tutustumisia. Yläkoulun opo yleensä sopii vierailut, mutta oppilaitoksiin voi olla myös suoraan yhteydessä.

Hakeutumista kannattaa suunnitella yhdessä oman koulun opinto-ohjaajan kanssa. Sopivan alan lisäksi kannattaa miettiä, hakeutuuko yleisiin ammatillisiin oppilaitoksiin vai ammatillisiin erityisoppilaitoksiin. Nuori voi hakea myös molempiin. Kannattaa myös pohtia, onko nuori valmis muuttamaan pois kotoa.

Perusopetuksen jälkeen osalle nuorista hyvä vaihtoehto voi olla valmentava koulutus (VALMA tai TELMA). Voit kysyä paikkaa valmentavasta koulutuksesta myös lukuvuoden aikana.

Hakeminen ammatillisiin opintoihin tapahtuu pääosin keväisin. Hakeminen tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi. Yleisiin ammatillisiin oppilaitoksiin ja ammatillisiin erityisoppilaitoksiin on eri hakuajat sekä valintaperusteet. Jos nuori ei saa opiskelupaikkaa, kesällä ja syksyllä voi avautua vielä vapaita opiskelupaikkoja haettavaksi.

On tärkeää miettiä, mihin järjestykseen hakutoiveensa laittaa hakulomakkeelle. Kaikki eivät pääse ykköstoiveeseensa ja siihenkin kannattaa etukäteen valmistautua.

Nuoren tukeminen ammatillisissa opinnoissa

Tiesitkö, että nuoren tiedot eivät siirry peruskoulusta ammattikouluihin tai lukioon suoraan? Ammatilliset erityisoppilaitokset saavat nuoresta tietoa hakuvaiheessa, mutta yleisiin ammattioppilaitoksiin haetaan usein pelkällä todistuksella.

Tuen saamista voi nopeuttaa, jos nuori itse tai huoltajat kertovat tuen tarpeista ammatillisen oppilaitoksen erityisopettajalle tai opinto-ohjaajalle. Tieto tuen tarpeista ei leimaa nuorta, mutta auttaa tuen, avun ja ymmärryksen saamisessa ajoissa.

Yli 18-vuotiaskin nuori tarvitsee usein vielä tukea opiskeluun kotoa. Opiskelua tukee riittävä uni, säännölliset rytmit, monipuolinen ruoka ja liikunta.

Mistä lisätietoa?

PAEK järjestää erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden huoltajille joka syksy Huoltajien infoillan, jossa esitellään eri oppilaitosten tarjontaa ja kerrotaan hakemisesta. Tilaisuus järjestetään noin marraskuun puolessa välissä Tampereella.  Tilaisuuteen kutsutaan sekä päättöluokkalaisten että kasiluokkalaisten huoltajat Pirkanmaalta. Lisätietoa ja kutsun saat nuoren koulun kautta. Jos ette saa kutsua, ota yhteyttä tämän sivun ylläpitoon.

Usein kysytyt kysymykset

Pirkanmaan ammatillisen erityisopetuksen käsikirja (PDF)

Ammatilliset oppilaitokset Pirkanmaalla

Polkuja ammattiin Pirkanmaalla -video (huomaa, että valmentaviin koulutuksiin on tullut muutoksia)

Toponetti

Opintopolku

Valmistumisen jälkeen?

Opinnoissaan erityistä tukea saaneille on tehty vuosittain kyselyitä työllistymiseen liittyen. Vastaajat ovat valmistuneet yleisistä ammatillisista oppilaitoksista.

Erityistä tukea tarvitsevien työllistyminen Pirkanmaalla 2015